Montaż wywiewu powietrza jest obowiązkiem i taka instalacja w kuchni jest niezbędna. Jej parametry są ściśle określone przepisami, ale przyjmuje się, że szybkość wymiany powietrza powinna być nie mniejsza niż kubatura pomieszczenia. To jednak tylko ogólnik, który jest szczegółowo opisany przez ustawodawcę. Poza obowiązkami wprost wynikającymi z przepisów powinieneś zachować zdrowy rozsądek i zająć się tym tematem z odpowiednią dbałością.
Co mówią przepisy o wentylacji w kuchni?
Przepisy mówią, że wentylacja z kuchni powinna być wyprowadzona w sposób zapewniający bezpieczeństwo. Szczególną dbałość powinieneś zastosować wtedy gdy w tym pomieszczeniu nie ma okien albo wtedy gdy będziesz korzystać ze sprzętu zasilanego gazem. Najniższe normy dedykowane są dla kuchni z kuchenką elektryczną. Wtedy wentylacja wyprowadzona z niej powinna mieć moc 30 metrów sześciennych na godzinę. W przypadku urządzeń gazowych jej zdolność wymiany powietrza musi wzrosnąć ponad dwukrotnie, do 70 metrów sześciennych na godzinę.
Wentylacja w kuchni a ciąg wsteczny - jak ograniczyć takie ryzyko?
Ciąg wsteczny może pojawić się w budynkach wyposażonych w wentylację grawitacyjną. Dzieje się tak zawsze wtedy gdy, wentylatory wyprowadzają zbyt dużą objętość powietrza z wnętrza budynku. Wspomagać to zjawisko może silny wiatr wtłaczający atmosferę do pomieszczeń przez kratki czy kominy. Możesz się zabezpieczyć przed taką sytuacją stosując odpowiednio długie i szerokie kanały oraz wywietrzniki chroniące przed wiatrem, zaprojektowane specjalnie dla tego typu konstrukcji.
Wentylacja kuchni przez ścianę - czy można wyprowadzić wentylację bezpośrednio na zewnątrz?
Zdecydowanie tak, to tanie i dość popularne rozwiązanie. Nie wymaga montażu dużej ilość kanałów wentylacyjnych. Tego typu instalacja wyprowadzona z kuchni powinna być zabezpieczona przed kratki chroniące przed wtłaczaniem powietrza przez wiatr. Taki wywietrznik nie może znajdować się także w odległości mniejszej niż dziesięć metrów od najbliższej ściany budynku sąsiada.